# 149967, petr_gzh   13.02.2024 22:05:42

Люди мають 5 основних етичних систем щодо мислення та дії. Етична система - це моральна система, яка каже - що можна, що не можна. Це гігантські суперконцепції в колективному несвідомому. Людина є Мауглі, якщо в неї немає хоча б 1 концепції.

Людина міряє всі свої досягнення підсвідомо згідно з якоюсь концепцією.
Якщо ви не вгадали з концепцією, але заробили всі гроші світу, яхти і палаци, але не потрапили у свою концепцію - ви ніколи не поставите собі залік за життя. Ви будете вмирати, але відчуватимете, що все ваше життя пішло в унітаз. Або навпаки, ви обрали служіння, яке не дає змоги заробити багато грошей, здоров'я зруйнували, але ви собі можете сказати собі "так".
Кожна концепція багатоповерхова і різноманітна.

Концепції:
1. "Етика Честі". Простими словами - це військова етика. Зараз охоплює все більше професій. Наприклад актори, вони кажуть "ми служимо театру", вони страшенно ображаються на слова "працюєш у театрі".
На чолі стоїть служіння чомусь дуже високому. Людина визначає якість свого життя і звершень кількістю принципових виборів і вчинків, які вона зробила. Не комфорт, не безпека, не заробіток. Чи означає це, що людина не може бути бізнесменом? Ні, звісно, але вона мірятиме не кількістю успіхів у бізнесі, підсвідомо мірятиме. Це речі, що лежать дуже глибоко в підсвідомості.
Це дотримання принципів.

2. "Концепція розуму". Хочу все знати. Людина міряє своє життя кількістю того, скільки вона дізналася і зрозуміла. І якість своїх знань.

3. "Концепція волі". Це не застосування волі направо, наліво. Це перетворення волі. Людина егоїст, але завдання зробити свою волю альтруїстичною. На що і як ви направляли свою волю.
Відрізняється від "Етики Честі". В "Етиці Честі" можна нічого не робити, тобто не використовувати свою волю з принципу, наприклад якщо людина потрапила в полон і її примушують до чогось.

4. "Концепція святості повсякденного життя". Виникла після Реформації. Будь-яке життя священне, і повсякденне життя нітрохи не менш священне, ніж рафіновані чернечі або аристократичні практики. Коли треба перетворити дійсність навколо себе безпосередньо. "Мій дім найкращий, мої діти найчистіші"
Святість життя ділиться на святість праці, святість виробництва і святість сім'ї. Від скількох людей у житті ви чули: "нехай завалиться все, але сім'я - найголовніше" - чули? Це прямо воно і є.

5. "Концепція - я проти всіх концепцій, це все дурні пояснювальні схеми, немає волі і всього такого, це все вигадки". Вони належать до якоїсь концепції, але не хочуть це визнавати.


Людина "концепції честі" це фракійський комендант іспанської фортеці, була війна 36-го року і комуністи оточили цю фортецю і вимагали здати. І в якийсь момент захопили сина. Сказали "ми розстріляємо сина, якщо ви фортецю не здасте".
"Побачимося в раю синку" - відповів комендант. Сина розстріляли, фортецю не здав. Справа не в фортеці. Питання честі. Хтось там намагається визначити визначити мою волю і вимагати, щоб щось здав.

Пруф - https://en.wikipedia.org/wiki/Jos%C3...%C3%B3_Ituarte

А люди, для яких сім'я важливіша (з іншої концепції) можуть поводитися по-іншому. Ми просто фіксуємо, які етичні системи можуть бути.

Найбільш повно і точно вам відповідав Олексій Арестович, над яким ви всі смієтеся.
Курс "Мислення і дія", частина 1, таймінг 31:18

Copyright ©2011, Гостевая 29 Сектора